Si želiš postati tabornik? Nič lažjega!

Za vpis k tabornikom izpolnite spletno prijavnico, ki jo najdete TUKAJ. Pri nas vpis poteka tako, da nekje do konca meseca septembra zbiramo prijave, nato pa prijavljene otroke razvrstimo v starostno čim bolj homogene vode. V takšnih skupinah je precej lažje delati kot v starostno mešanih skupinah, zato se tega pravila zares držimo. Ko bodo vodi sestavljeni, vas bomo kontaktirali in se dogovorili za uvoden sestanek, da se vsi skupaj spoznamo in uskladimo naša pričakovanja in načrt dela. 🙂

Za več informacij o vpisu pokličite načelnico rodu Mio Zupančič na 051 318 233 ali pošljite e-mail na rdgo.taborniki@gmail.com. Dogovorili se bomo vse potrebno za uspešen začetek dolge in čudovite taborniške poti.

 

Kako pa pri tabornikih vse sploh poteka?

Taborniki delujemo v manjših skupinah, imenovanih vodi. Vsak vod vodi vodnik, ki ima opravljen vodniški tečaj pod okriljem Zveze tabornikov Slovenije. Vod se z vodnikom srečuje enkrat tedensko na srečanjih, ki jim mi pravimo sestanki, ampak brez skrbi – to ni učenje kot v šoli ali celo resno sestankovanje, ampak je naš način dela nekoliko drugačen. 🙂 Termini sestankov so precej prilagodljivi, določite jih starši otrok skupaj z vodnikom, tako da ni prekrivanja, če ima otrok še kakšne druge prostočasne aktivnosti. Otroci se pri nas učijo najrazličnejših spretnosti življenja v naravi, kot so vezanje vozov, postavljanje objektov samo iz lesa in vrvice, kurjenja ognjev in orientacije, poleg tega pa se trudimo, da vsak otrok v našem rodu izkoristi svoj potencial na področjih, ki ga zanimajo. Enkrat mesečno izvajamo akcije, ki navadno potekajo v soboto, včasih pa jih raztegnemo tudi čez cel vikend. Na akcijah počnemo najrazličnejše stvari, imamo ustvarjalne delavnice, hodimo na izlete, utrjujemo svoje znanje in spoznavamo druge tabornike. Dvakrat na leto pa izvedemo tudi dve daljši akciji, zimovanje in taborjenje. Zimovanje poteka med zimskimi počitnicami, taborjenje pa med poletnimi. Udeležba na akcijah je prostovoljna in neobvezna, seveda pa vseeno zelo zaželena, nemalokrat pa ste poleg otrok na druženje povabljeni tudi starši. Verjamemo, da otrokom lahko ponudimo svet izza zidov šole, saj je taborništvo šola za življenje, ne samo za preživetje v naravi.

Na prvi taborniški sestanek je potrebno prinesti izpolnjen vpisni list in soglasje o objavi fotografij.  Se vidimo kmalu!

 

Koliko pa to stane?

… ste se kot starši verjetno že spraševali. Ker smo taborniki prostovoljna in neprofitna organizacija, lahko delovanje rodu zagotovi le plačilo članarine.
Pobiramo samo letno članarino (poravnate jo ob vpisu) in to je vse! Članarina v taborniškem letu 2017/2018 znaša 35 €, vsak naslednji član iz družine pa plača letno članarino 30 €.

Več informacij o plačilu članarine in akcij dobite TUKAJ.

Pri pridobivanju sredstev, ki jih potrebujemo za naše delovanje, nam lahko pomagate tudi malo drugače. Namenite lahko 0,5 % dohodnine društvu tabornikov Rod II. grupe odredov Celje! Vaša donacija Vas ne stane popolnoma nič! Pomoč, za katero Vas prosimo, ne zahteva veliko truda, niti dodatnih stroškov, imeli pa boste boljši občutek, saj boste vsaj za 0,5 % Vaše dohodnine vedeli, da bo koristno porabljena. Vsak evro nam v neprofitni organizaciji izredno pomaga. Kako to storite? Preprosto! Izpolnite obrazec, ki ga najdete TUKAJ.

Trudimo se tudi, da je večina taborniških aktivnosti brezplačnih, ker pa želimo otrokom ponuditi kar največ, žal to vedno ni izvedljivo. Predvsem večdnevne akcije so plačljive posebej, njihova cena je navedena v razpisu vsake akcije posebej.

Ob prvi udeležbi Vašega otroka na večdnevni akciji se boste verjetno srečali tudi s seznamom opreme, ki ga doma nimate in ga boste morali kupiti, priporočamo pa tudi, da malce povprašate naokoli in si kakšno stvar izposodite pri kakšnem starejšem taborniku, znancu ali prijatelju.

 

Še nekaj informacij

Vodstvo

Ena izmed metod taborniške organizacije je mladi za mlade. Tako je značilnost taborniških rodov razmeroma mlado vodstvo. Vendar brez strahu – gre za odgovorne posameznike, ki se ne bojijo spopasti se z odgovornostjo in izzivi. Vsi vodniki so izobraženi na vodniških tečajih znotraj Zveze tabornikov Slovenije, izobraževanja pa so priznana tudi s strani Ministrstva za šolstvo in šport RS. Vodniki imajo po opravljenem tečaju naziv vodnik – strokovni sodelavec I.
Člani rodove uprave pa svoje znanje še izpopolnijo na tečajih za vodje taborniških enot (prav tako priznani s strani MŠŠ RS) in imajo naziv vodja taborniške enote – strokovni sodelavec II.
V društvu smo vsi prostovoljci in za svoje delo ne prejemamo nikakršnega plačila.

Varnost in zdravje

Vedno se trudimo, da poskrbimo za kar največjo možno skrb za varnost naših članov in Vaših otrok na naših aktivnosti, vendar se moramo vsi skupaj zavedati, da je taborništvo aktivnost kjer poškodbe niso in ne morejo biti izključene. Lahko se samo potrudimo, da so kar se da minimalne. O visokem nivoju varnosti priča tudi majhno število poškodb na aktivnostih. Največjo nevarnost v naravi pa žal še vedno povzročajo klopi. Priporočamo, da Vašega otroka cepite proti klopnemu meningoencefalitisu. Žal pa le-ta ni edina bolezen, ki se prenaša s klopi, za ostali 2 žal še ni cepiva. Iz naše dobre prakse priporočamo, da otroku kupite elektronski odganjalec klopov, ki preverjeno deluje.
Sicer pa za lahko za za zdravje Vaših otrok poskrbimo skupaj, tako da vedno redno izpolnite izjavo o zdravju otrok pred večjimi akcijami.